Arnhemse advocaat: Nog steeds onderzoek naar vermogen in Turkije

Advocaat Ismet Ozkara schreef onlang een stukje voor zijn column in een Turks-Nederlandse tijdschrijft (Platform Dergisi). Daarin maakte hij melding van het feit dat verschillende instanties in Nederland nog steeds onderzoek doen naar vermogen in Turkije. Het gaat dan voornamelijk om Turkse Nederlanders met een uitkering of een pensioen (aanvullend) die panden of veel geld hebben in Turkije of Turkse banken. 

Advocaat Ozkara maakte bekende wanneer instanties hier onderzoek naar doen:

– Als je heel lang niet meer in Nederland bent, en niet reageert op brieven van deze instanties.

– Als je zorg geniet in Turkije en als woonadres een adres in Turkije geeft.

– Als je vaak Turkije bezoekt

– Als je gegevens van je Turkse ID (TC kimlik) vrijwillig afstaat, zodat deze instanties dat kunnen controleren.

Vaak wordt dit gedaan via de Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nederlandse Consulaat onderzoekt mee
Via de Consulaat (Nederlandse) in Turkije worden er dan acties ondernomen om gegevens te verzamelen. Behalve taxaties van woningen wordt er ook informatoe ingewonnen via de buren of andere lokale overheden. Als uiteindelijk blijkt dat mensen een grens overschrijden wordt een uitkering stop gezet en komt er een verzoek voor terugbetaling van deze uitkering, vaak aangevuld met een boete. Een rechtszaak in Nederland is dan ook onvermijdbaar omdat je wordt aangeklaagd.

Rechten als burger
In dit soort situaties heeft u natuurlijk rechten als burger. U kunt bezwaar indienen voor alle onderzoeken of zelfs een extra taxatie verzoek indienen omdat u vindt dat het een en ander niet juist is. Ook een rechtszaak is een optie als u van mening bent dat de instantie niet juist heeft gehandeld. Belangrijk detail is dat niet alle ‘Turkse documenten’ in Nederland geaccepteerd worden.

Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan contact op met Ozkara en Osinga Advocaten. 026-351 00 04