Klarendaller 30 dagen in de cel door foutje ambtenaar

Advocaat Ismet Ozkara kreeg onlangs een melding als piketadvocaat dat een vreemdeling was aangehouden in Arnhem. Deze ‘vreemdeling’ zou ook geen rechtmatige verblijf hebben in Nederland, dus zou hij hier illegaal zijn. Terwijl hij al 28 jaar is Nederland. 

Bekende advocaat in de cel
Bij aankomst in een cel zag advocaat Ozkara dat het om een ex-Klarendaller ging die ook vroeger klant was toen zij nog een pizzeria hadden aan de Klarendalseweg. Advocaat Ozkara wist nog precies wat deze ‘vreemdeling’ altijd bestelde; ‘Een broodje shoarma en een blikje fernandes.’ Hij wist nog zelfs dat ze samen hadden gekeken naar Nederland-Brazilie.

‘Illegaal in Nederland’
Freddy Matias was opgepakt door de politie omdat hij illegaal zou verblijven in Nederland. Terwijl hij al 28 jaar in Nederland woonde. Navraag bij de IND leverde op dat er na 1998 niets was gebeurd, en dat hij sindsdien illegaal zou verblijven in Nederland. In die tussentijd, dat Freddy vastzat, kreeg advocaat Ozkara aanvullende stukken van de familieleden van Freddy Matias, waar eerder al andere advocaten naar hadden gekeken. Ozkara zag tot zijn verbazing dat er in 1998 wel een verleningsaanvraag was ingediend, maar nooit een beslissing werd ontvangen door de IND.

Uiteindelijk kreek de ‘illegale’ Freddy Matias toch een verblijfsvergunning omdat hij een formulier uit 1998 kon aantonen, wat was ‘verdwenen’ uit het dossier van de IND. Freddy Matias moest hierdoor wel 17 jaar lang in angst leven en 30 dagen in een gevangenis verblijven totdat Ozkara hem uit de cel kreeg.